Intimvårdsskola
Mensen
Underlivet
Klimakteriet
Obalans & Obehag
Tampongsjukan / Toxic Shock Syndrome
Tampongsjukan, Toxic Shock Syndrome (TSS) är en mycket ovanlig sjukdom som oftast uppstår i samband med en hudinfektion, till exempel efter en operation. De flesta fall av tampongsjukan har alltså sällan med mens eller tamponganvändning att göra. Anledningen till varför det kallas Tampongsjukan beror på att TSS blev känt under sjuttiotalet då majoriteten av fallen var unga kvinnor som insjuknat under sin menstruation då de använt tampong.
Orsaker
Tampongsjukan eller TSS orsakas av ett gift som produceras av gula stafylokockbakterier. När bakterierna kommer i kontakt med blod i ett sår, eller mensblod i en tampong kan bakterierna föröka sig. Då kan TSS uppstå. Giftet gör att kroppen hamnar i ett så kallat chocktillstånd där blodtrycket sjunker väldigt mycket och kroppens vävnader inte får det syre de behöver.
Risken att få TSS är dock väldigt liten och om du byter tampong var 8:e timme och tvättar händerna innan är risken ännu lägre. Läs mer om hur du använder tampong i vår tampongguide.
Symtom
Symtom på TSS är att du snabbt får hög feber och samtidigt upplever något eller några av följande symtom:
- kräkningar eller diarré
- hudrodnad eller röda ögon
- svullna handflator och fotsulor
- ont i musklerna
- ont i huvudet
- yrsel och kallsvettning
- illaluktande flytningar om du använder tampong
Om man använder en tampong och plötsligt får hög feber, känner sig sjuk och får illaluktande flytningar ska man ta ut tampongen på en gång och söka läkare akut.
Söka hjälp
Om du misstänker att du har TSS sök vård direkt på en akutmottagning. Man kan alltid ringa 1177 för att få råd.