Hur sätter man in en tampong? | Steg för steg - Ellen

Intimvårdsskola

Mensen

Mens

Tampongguiden

Hur sätter man in en tampong?

Var sätter man in tampongen? Vilken storlek på tampong ska jag välja? Det är några vanliga frågor som uppstår när man ska börja använda tampong. I den här tampongguiden kommer vi vägleda dig steg för steg. Låt oss börja!

tampongsjukan

Steg 1: Välj rätt storlek

Det första man ska tänka på när man ska sätta in en tampong, är att välja en anpassad storlek efter hur rikligt man blöder. Storleken på tampongen har inget med storleken på vaginan att göra.

Tampongen ska bli ordentligt genomfuktad och ska undvikas att tas ut torr. Det kan skada slemhinnan. Välj inte en större tampong för att du ska kunna byta mer sällan. En tampong ska aldrig sitta mer än 8 timmar.

Dropparna på burken symboliserar hur mycket mensvätska tampongen suger upp.

Riklig mens

Hur mycket man blöder varierar från kvinna till kvinna och kan även variera hos samma kvinna under menstruationen. Vissa kvinnor har väldigt rikliga blödningar utan att det är något som är fel, men det kan vara bra att kontakta en ungdomsmottagning eller vårdcentral om du:

  • Får gå upp på natten för att byta mensskydd.
  • Blöder snabbt igenom ditt mensskydd fast du anpassat mensskyddet efter hur rikligt du blöder

Steg 2: Hur sätter man in en tampong?

Om det är första gången du ska använda en tampong så kan det lätt vara lite nervöst. Det kommer snabbt gå över och du kommer vänja dig med tiden. Är du osäker på var tampongen ska föras in så är det bra att bekanta dig med hur det ser ut där nere. Sätt dig på huk, placera en liten spegel mellan benen och kika.

Känner du att du har koll på var tampongen ska föras in så kan du börja med att tvätta händerna. Du ska helst röra så lite som möjligt på själva tampongen innan du sätter in den.

Sätt fingret på undersidan av tampongen, sära på blygdläpparna och för tampongen försiktigt uppåt, in i vaginan tills du inte känner den längre. Snöret ska däremot hänga ut. Det är med snöret du sen kommer dra ut tampongen.

Hur vet jag om tampongen sitter rätt?

När tampongen sitter rätt så ska du knappt märka av den och det ska inte kännas obekvämt på något sätt. Känns det inte bra kan du pröva att ta ut den och sätta in den igen eller så kan du pröva att trycka in den lite till.

Hur sätter man in en tampong?

Steg 3 – Ta ut tampongen

När du är klar med tampongen så drar du ut den med hjälp av snöret. Oftast glider den ut lätt men om den inte är tillräckligt blöt av mensen så kan det vara lite trögt. Pröva då att sätta dig på huk och dra ut den.

Släng i soptunnan

När du dragit ut tampongen så kan du rulla in den i lite toalettpapper och slänga den i soptunnan. På allmänna toaletter finns det ibland en särskild soptunna för mensskydd, då ska du slänga den där i. Spola inte ner tampongen eftersom det både är dåligt för miljön men också kan leda till att du orsakar stopp i toaletten.

Få hjälp och råd

Om du fortfarande känner dig osäker på hur du använder en tampong eller har frågor, då kan du vända dig direkt till en ungdomsmottagning eller till en skolsköterska.

Underlivet

Klimakteriet

Obalans & Obehag

Referenser