Intimvårdsskola arkiv | Ellen

Intimvårdsskola

Mensen

Underlivet

pH-värde i underlivet

pH-värdet i underlivet har en avgörande betydelse för hur ditt underliv mår. pH-värdet mäter hur surt eller basiskt något är. Ett pH-värde på 7 är neutralt, är det lägre än 7 räknas det som surt och är det högre räknas det som basiskt. Vilket pH-värde ska då underlivet ha? Jo, man brukar säga att pH-värdet i underlivet bör ligga på 4.0 – 4.4, men det varierar från person till person.

ph värde underliv

Mjölksyrabakterier gör pH-värdet i underlivet surt

I ett friskt och fertilt kvinnligt underliv dominerar mjölksyrabakterier. Dessa bakterier gör miljön i underlivet sur, det vill säga ger det ett lågt pH-värde i underlivet. Under vissa perioder i livet kan mjölksyrabakterierna minska i antal vilket gör att pH-värdet stiger. Det kan i sin tur leda till att skadliga och oönskade bakterier enklare får fäste och börjar växa, vilket kan orsaka underlivsbesvär.

Då kan pH-värdet i underlivet förändras

Det är inte alltid man vet varför mjölksyrabakterierna i underlivet minskar. Men, det är vanligt att de sker i samband med:

 • Mens
 • Graviditet
 • Klimakteriet
 • Antibiotikabehandling

Tecken på obalans i pH-värdet

Om ditt pH-värde hamnar i obalans kan du märka det på flera olika sätt, eller inte alls. Här är några av de vanligaste besvären:

 • Klåda
 • Röda och irriterade blygdläppar
 • Svullna och sköra slemhinnor
 • Vita, kesoliknande flytningar
 • Sveda när du kissar
 • Ont vid penetrerande samlag
 • Illaluktande flytningar
ph balans

Obalans i pH-värdet kan leda till

Svamp i underlivet

När pH-värdet hamnar i obalans blir det lättare för svamp att börja växa. Svamp i underlivet yttrar sig ofta i form av att det kliar kraftigt, blygdläpparna blir röda och irriterade och man kan ibland få en vit kesoliknande flytning. Läs mer om svamp i underlivet här.

Bakteriell vaginos

Bakteriell vaginos innebär att det har blivit en obalans bland bakterierna i underlivet. Det tydligaste symtomet på att du drabbats av bakteriell vaginos är illaluktande flytningar. Läs mer om bakteriell vaginos här.

Upprätthåll pH-balansen – steg för steg

1. Testa ditt pH-värde

Det viktigaste är att lära känna ditt underliv och ditt pH-värde. Därför kan det vara bra att börja med att testa ditt pH-värde för att se hur det ligger till. pH-värdet kan förändras på grund av olika faktorer, t ex beroende på var i menscykeln du befinner dig eller om du har utsatts för mycket stress. Därför är det bra att testa det vid två olika tillfällen. Med ellen® Vaginal pH-Control® kan du testa ditt vaginala pH-värde. Innehåller fem tester och ger svar efter 10 sekunder.

2. Använd rätt trosor

Trosor i syntetmaterial och stringmodell kanske är snyggt men inte det bästa för ditt underlivs pH-balans. Trosor i syntet andas inte på samma sätt som till exempel bomullstrosor vilket kan påverka pH-balansen negativt. Stringtrosor ökar också risken för att oönskade bakterier från rumpan överförs till underlivet eftersom trosan ligger mellan skinkorna och tenderar att glida runt.

3. Tvätta inte för ofta och tvätta skonsamt

Du ska helst inte tvätta underlivet mer än en gång per dag eftersom du då riskerar att tvätta bort de naturliga mjölksyrabakterierna. Istället för att tvätta underlivet ofta kan du exempelvis använda en intimdeo för en uppfräschande effekt. ellen® Prebiotic Deo Spray är en parfymfri, doftneutraliserande och pH-balanserande intimdeo för ljumskarna.

När du väl ska tvätta underlivet är det viktigt att du använder vatten eller en intimanpassad rengöring. Vanliga tvålar har vanligtvis ett mycket högre pH-värde än underlivet och innehåller ofta parfym som kan irritera den känsliga huden. ellen® Prebiotic Cleansing Foam är en skonsam och pH-balanserande rengöringsfoam berikad med prebiotika som boostar underlivets goda bakterier.

4. Lufta underlivet

Underlivet lever största delen av sitt liv instängt i lager av kläder som ofta inte andas särskilt mycket. Därför är det bra att lufta underlivet så ofta som möjligt. Ett bra sätt att få in det i sin rutin är att sova utan trosor.

5. Tillsätt naturliga mjölksyrabakterier till underlivet

Under till exempel mensen, när mjölksyrabakterierna ofta minskar i antal, kan du hjälpa underlivet på traven. Genom att använda probiotiska tamponger tillför du samma mjölksyrabakterier som naturligt finns i en kvinnas friska underliv och som hjälper till att upprätthålla pH-balansen. Du kan även addera probiotika genom att smörja underlivet med ellen® Probiotic Cream.

SÖK HJÄLP

Det är viktigt att du söker hjälp hos en gynekolog, vårdcentral eller kontakta 1177 när du upplever något annat avvikande i underlivet, så att du kan få rätt hjälp.

Klimakteriet

Obalans & Obehag

Referenser