Probiotika för underlivet | ellen Probiotika för underlivet | ellen

Vad är probiotika?

Probiotika är ett samlingsnamn för goda bakterier som främst finns i vår tarm men också i det kvinnliga underlivet. Probiotikan i underlivet består mestadels av mjölksyrabakterier. Dessa hjälper till att skapa en sur miljö, som oönskade bakterier inte trivs i. Ordet ”probiotika” betyder för livet.

probiotika för underlivet

Prebioitika

Lite förenklat kan man säga att prebiotika är delar av mat och kostfibrer som inte kan brytas ner av vårt matsmältningssystem. Prebiotikan bidrar till att skapa en trivsam miljö för kroppens goda bakterier (probiotikan) som i sin tur hjälper till att upprätthålla pH-balansen i underlivet.

Prebiotika

Mjölksyrabakterier sänker pH-värdet

Mjölksyrabakterier är ett samlingsnamn för bakterier som bildar mjölksyra. Det finns många olika typer av mjölksyrabakterier och dom är indelade i olika släkten och stammar. När mikroorganismerna bryter ner socker bildas mjölksyra som bidrar till underlivets låga pH-värde. Alla mjölksyrabakterier är inte probiotika, utan det beror på vilken stam de kommer från.

Probiotika för underlivet

Genom att addera probiotiska mjölksyrabakterier till underlivet hjälper du det att upprätthålla den naturliga pH-balansen i underlivet och minskar risken för att oönskade bakterier börjar växa. Ellens aktiva probiotiska blandning Lacto Naturel (LN®), som du finner i ellen® Probiotic Tampon och i ellen® Probiotic Cream, innehåller samma naturliga mjölksyrabakterier som finns i ett friskt kvinnligt underliv.

Lacto Naturel (LN®) är en mix av tre probiotiska mjölksyrabakteriestammar:

  • Lactobacillus gasseri LN40
  • Lactobacillus fermentum LN99
  • Lactobacillus rhamnosus LN113

Då bör du tillföra probiotika till underlivet

Under vissa faser i livet, till exempel under mens, graviditet och klimakteriet, minskar mjölksyrabakterierna i antal vilket gör att pH-värdet lättare hamnar i obalans. Då kan det vara särskilt bra att hjälpa underlivet lite på traven genom att tillföra probiotika.

Nya vanor

Nya hygienvanor, träningsformer som spinning och ändrade sexvanor är några faktorer som kan påverka miljön negativt i underlivet. Överdriven underlivshygien medför att många tvättar bort de naturliga och skyddande mjölksyrabakterierna. Följden kan bli att den känsliga huden i underlivet blir torr och skör, eller man kan uppleva en brännande känsla i underlivet.

ellen

ellen® Probiotic Tampon

ellen® Probiotic Tampon är utvecklad för att bibehålla det naturliga pH-värdet under mensen för en god intimhälsa. Varje tampong innehåller den naturliga probiotiska blandningen Lacto Naturel (LN®).

ellen® Probiotic Cream

ellen® Probiotic Cream innehåller också Lacto Naturel (LN®) och är speciellt utvecklad för att smörja den känsliga huden i underlivet. Mjölksyrabakterierna har återfuktande egenskaper medan kokosolja verkar skönt mjukgörande.