Facebook Pixel Allt Du Behöver Veta Om Bakteriell Vaginos - Ellen

ELLEN – UNDERLIVETS BÄSTA VÄN

Ellens Intimvårdsskola

Intimvårdsskola

Mensen

Underlivet

Klimakteriet

Obalans & Obehag

obalans i underlivet

Bakteriell vaginos

Bakteriell vaginos karaktäriseras ofta av dess illaluktande flytningar och är den vanligaste förekommande vaginala infektionen hos kvinnor i fertil ålder. Bakteriell vaginos innebär att det har blivit en obalans bland bakterierna i underlivets vaginalflora. Däremot är det ännu inte helt känt vilka bakterier som bidrar till bakteriell vaginos.

bakteriell vaginos - illaluktande flytningar

Orsaker till bakteriell vaginos

Mens

Att drabbas av bakteriell vaginos efter mensen är vanligt. Det beror på att kroppens östrogennivå är som lägst i samband med mensen vilket gör att den naturliga tillväxten av underlivets skyddande mjölksyrabakterier är lägre jämfört med annars. När mjölksyrabakterierna minskar i antal kan pH-värdet i underlivet stiga vilket orsakar en obalans i vaginalfloran. Det i sin tur gör det lättare för skadliga bakterier att börja växa som kan orsaka bakteriell vaginos.

Graviditet eller klimakteriet

Precis som under mensen förändras även hormonnivåerna i kroppen under en graviditet eller i samband med klimakteriet. Det gör att vaginalfloran kan hamna i obalans vilket gör underlivet extra mottagligt för skadliga bakterier.

Överdriven underlivshygien

Vår moderna livsstil gör att många tvättar vulvan (underlivets yttre delar) för ofta. Rekommendationen är att inte tvätta den mer än en gång per dag eftersom man då riskerar att tvätta bort de skyddande mjölksyrabakterierna. Det är också viktigt att tänka på vad man rengör vulvan med. Det räcker gott och väl att bara använda vatten men vill man använda något mer än så är det viktigt att använda en pH-balanserad och skonsam rengöring. Helst utan parfym eftersom parfym kan irritera den känsliga huden. Vaginan däremot ska du inte rengöra, inte ens med vatten eftersom den rengör sig själv med hjälp av dina flytningar – fantastiskt va?

Sex

Oavsett om du har sex med en partner med penis eller vagina så finns risken att vaginalfloran hamnar i obalans. Alla typer av sex som innebär att din och din partners slemhinna i mun, vagina eller anus kommer i kontakt med varandra medför en risk att bakterier överförs. Dessutom har sädesvätskan, det vill säga sperman, ett lätt basiskt pH-värde som kan rubba pH-balansen och i sin tur ge upphov till bakteriell vaginos.

Illaluktande flytningar – det vanligaste symtomet

Det vanligaste symtomet vid bakteriell vaginos är illaluktande flytningar. Flytningar är i vanliga fall inte helt luktfria utan de brukar lukta lite syrligt. Däremot är lukten vid bakteriell vaginos mer påtaglig och kan påminna om rutten fisk. Ofta kan lukten kännas som värst efter mens eller vaginala samlag utan kondom. Därför kan man uppleva det som att besvären kommer och går.

Några andra vanliga symtom som kan förekomma är:

  • Grågulaktig flytning
  • Tunn flytning. Man brukar inte få ökade flytningar.

Om du har klåda och sveda vid slidmynningen kan det vara tecken på att du även fått svamp i underlivet, då är viktigt att du får hjälp och behandling för båda infektionerna. Många kvinnor får heller inga symtom.

Hälften upplever inga symtom

För många kvinnor ger inte bakteriell vaginos några symtom. I själva verket är det bara omkring hälften av alla som drabbas som upplever något av symtomen ovan. Att gå runt med bakteriell vaginos är inte bra och ökar risken för andra infektioner. Vid graviditet kan bakteriell vaginos bland annat leda till för tidig födsel.

Testa ditt vaginala pH-värde

Misstänker man att man har bakteriell vaginos kan man testa sitt vaginala pH-värde eftersom bakteriell vaginos ger ett förhöjt vaginalt pH-värde. Med ellen® Vaginal pH-Control® kan du enkelt och smidigt testa ditt vaginala pH-värde och få svar efter bara 10 sekunder.

Sök hjälp

Det är viktigt att du söker hjälp hos en gynekolog eller vårdcentral om du upplever illaluktande flytningar eller något annat avvikande i underlivet. För mer information gå till 1177.

Referenser