Torra slemhinnor klimakteriet | Brännande känsla i underlivet? - Ellen

Intimvårdsskola

Mensen

Underlivet

Klimakteriet

Klimakteriet

Klimakteriet torra slemhinnor

Torra slemhinnor som ger en brännande känsla i underlivet är vanligt i samband med klimakteriet eftersom östrogenhalten minskar. Östrogenet påverkar många av kroppens organ vilket gör att man kan uppleva olika symtom och besvär i samband med klimakteriet. Ett av de vanligaste är torra slemhinnor i underlivet.

Det är inte bara slemhinnorna i underlivet som påverkas och blir torrare, utan även munnen och ögonen kan bli torra, liksom huden. Många som upplever torrhet i underlivet beskriver ofta en brännande känsla i underlivet. Det kan också kännas skavigt och svidigt, det kan även klia. När slemhinnorna är torra kan det göra ont att ha vaginala samlag och små blödningar kan uppstå. Det kan därför leda till minskad sexlust.

klimakteriet torra slemhinnor

pH-värdet

I en fertil kvinnas friska underliv dominerar naturliga mjölksyrabakterier som gör miljön sur. En sur miljö i slidan är förutsättningen för ett friskt underliv då det håller oönskade bakterier borta.

I samband med klimakteriet blir pH-värdet högre vilket gör att miljön i underlivet inte längre blir lika sur. Det gör att slemhinnan bli mer mottaglig för bakterier som i sin tur kan skapa obehag.

Återfukta torra slemhinnor

Det kan vara skönt att smörja underlivet när det känns torrt eller när den brännande känslan i underlivet uppstår. ellen® Probiotic Cream innehåller mjölksyrabakterier med återfuktande egenskaper och mjukgörande kokosolja. Intimkrämen är hormonfri och innehåller inget vatten för att inte torka ut sköra slemhinnor.

Mer information

På 1177 hittar du mer information om torra slemhinnor under klimakteriet. Där kan du också få reda på var du kan vända dig om du behöver rådgivning eller hjälp.

Obalans & Obehag

Referenser