Facebook Pixel Svett i underlivet och ljumskarna | Därför svettas du mellan benen

ELLEN – UNDERLIVETS BÄSTA VÄN

Ellens Intimvårdsskola

Intimvårdsskola

Mensen

Underlivet

Klimakteriet

Obalans & Obehag

obalans i underlivet

Svett i underlivet

Att svettas i underlivet och i ljumskarna är lika normalt som att vi svettas under exempelvis armarna eller på ryggen. Däremot kan många uppleva det som jobbigt ändå, eftersom det kanske är vår mest intima svett. Att förstå varför man svettas mellan benen kan ge en bättre förståelse och göra att det känns mer naturligt. Låt oss förklara vad svettningar beror på och vad du kan göra för att upprätthålla en fräsch känsla under dagen.

svettas i underlivet

Varför man svettas i underlivet

Att svettas är naturligt och kroppens sätt att reglera temperaturen och skydda oss mot överhettning. Svetten kommer från svettkörtlar som finns överallt på kroppen. Man brukar prata om två olika typer av svettkörtlar – ekkrina och apokrina. De ekkrina körtlarna finns i stort sett över hela vår kropp, men med tätast koncentration i handflator och fotsulor. Svetten från dessa körtlar innehåller till största del vatten och salt, vilket gör dem relativt luktfria. De apokrina svettkörtlarna däremot kan orsaka en otrevlig lukt och dessa finns framförallt i våra armhålor, ljumskar och underliv. Lukten beror på att svetten som de producerar innehåller en hög halt av protein som när den bryts ner av bakterier orsakar en obehaglig lukt.

Orsaker till att svettningar uppstår

Svett i underlivet kan uppstå av flera olika anledningar. Här är några faktorer som kan trigga svettningar:

  • Värme
  • Ansträngning
  • Stress
  • Nervositet
  • Stark mat
  • Alkohol
  • Hormoner, exempelvis klimakteriet

Hur ska ett underliv lukta?

Ett underliv ska lukta underliv och din underlivsdoft är unik. Därför är det svårt att beskriva exakt hur ett underliv ska lukta men man brukar säga att det kvinnliga underlivet har en syrlig doft och en mer metallisk runt mensen. Det är också vanligt att underlivet luktar svett eftersom vi har samma typ av svettkörtlar där som under armarna.

Upprätthåll en fräsch känsla

Svettlukt från intimområdet kan kännas besvärligt men att tvätta underlivet oftare än en gång per dag på grund av svettlukt är en dålig idé. Överdriven rengöring kan nämligen torka ut huden och leda till att man tvättar bort hudens goda och skyddande bakterier. Ett bättre alternativ om man vill upprätthålla en fräsch känsla mellan tvättarna är att använda en intimdeo. ellen® Prebiotic Deo Spray är en parfymfri och doftneutraliserande deospray för ljumskarna. Den har ett pH-värde som är anpassat för det känsliga intimområdet och är dessutom berikad med prebiotika som både stärker hudens naturliga skyddsbarriär, minskar irritation och boostar hudens goda bakterier.

Om du besväras av överdrivna svettningar

Om du svettas så mycket att det stör dig i din vardag kan du kontakta en läkare eller 1177 för att få råd och vägledning.

Referenser