Vulva | Underlivets yttre delar - Ellen

Intimvårdsskola

Mensen

Underlivet

Underlivets yttre delar vulva

Vulva är ett samlingsnamn för underlivets yttre delar. Vulvan kan vara svår att se eftersom den lite knepigt till vilket gör att många inte har så bra koll på hur sin vulva egentligen ser ut. Ett bra sätt för att få en bättre bild och förståelse av hur din vulva faktiskt ser ut är att använda en spegel. Sätt dig på huk (stå går också bra), placera spegeln mellan benen och titta. Vulvan är unik och individuell i både färg, form, behåring och till och med lukt. Därför ska man aldrig jämföra sig med andra.

vulva

Venusberget

Venusberget är det som du enklast kan se. Det ser ut som en mjuk kulle nedanför magen. Venusberget täcks oftast av hår, om man inte valt att ta bort det. Hur tydligt venusberg man har varierar från kvinna till kvinna.

Yttre blygdläppar

Vulvan ramas in och skyddas av de yttre blygdläpparna. De består av fettvävnad och svällkroppsvävnad som sväller vid upphetsning. Ibland kan blygdläpparna bli ömma, torra eller irriterade på grund av flera olika anledningar, t ex tighta kläder eller överdriven rengöring. Då kan det vara skönt att smörja och återfukta med en anpassad intimkräm.

Inre blygdläppar

Om man särar på de yttre blygdläpparna så finner man de inre blygdläpparna. På många kvinnor hänger de inre blygdläpparna ner, utanför de yttre och går därför att se utan att behöva sära på de yttre. De inre blygdläpparna består av talgkörtlar som bildar ett mjukgörande fett runtom slidöppningen men också av svällkroppsvävnad som sväller vid upphetsning, precis som de yttre blygdläpparna.

underlivets yttre delar

Klitoris

Där de inre blygdläpparna möts upptill, där sitter klitoris. Eller rättare sagt klitoris ollon. För den största delen av klitoris sitter faktiskt inuti kroppen. Hela klitoris är ungefär 10 centimeter och har ett skaft som delar sig i två och sträcker sig på varsin sida om urinröret och slidöppningen.

Klitoris är den del av kroppen med högst koncentration av nervändar. Vid beröring av eller runtom klitoris upplever många kvinnor att de kan få orgasm.

Slidöppning

I slidöppningen finns slemhinneveck, ibland kallas det för slidkrans. Öppningen kan ha olika form och utseende, liksom allt annat i underlivet. Om det blöder under samlag kan det bero på att man är spänd eller inte tillräckligt upphetsad vilket gör att slidan inte vidgar sig och det inte blir lika vått. Då kan kanten runt slidöppningen börja blöda lite.

Mödomshinnan – en myt

Mödomshinnan är en myt som handlar om att det skulle finnas en hinna i slidöppningen som brister när man har samlag för första gången. Vilket det inte gör. Det går inte att se om någon annan har haft sex eller inte. Läs mer om mödomshinnan på UMO:s hemsida.

Läs mer om underlivets inre delar här.

Klimakteriet

Obalans & Obehag

Referenser