Intimvårdsguiden | Upprätthåll pH-balansen steg för steg - Ellen

Intimvårdsskola

Mensen

Underlivet

Intimvårdsguiden

Vanor och rutiner har mycket inflytande på kropp och själ, kanske inte lika ofta de enstaka tillfällena. Många anpassar sin intimvårdsrutin när de har underlivsbesvär och går sedan tillbaka till gamla (o)vanor när intimbalansen är återställd, men hur man sköter sin underlivshygien dagligen kan ha betydelse för intimhälsan.

Intimvårdsguiden

Lär känna din kropp

För att veta vad som är normalt för dig, din kropp och ditt underliv behöver du lära känna din kropp genom att titta, känna och lukta.

Titta

Ett första steg att lära känna sitt underliv är att faktiskt veta hur det ser ut. Ta en spegel och sätt dig på badrumsgolvet. Blygdläppar och färg kan variera hos alla – och det är naturligt. Ditt underliv är unikt för dig.

Känna

Underlivet består bl.a. av veck och i slidan kan man, om man känner försiktigt, känna livmodertappen. Det kan ömma lite om man kommer åt den för hårt, så var försiktig så du inte rispar dig med en nagel.

Lukta

Ett underliv ska lukta underliv och underlivsdoften är inget du ska tvätta bort – den är naturlig och alla har vi vår egen underlivsdoft.

Underlivsdoften kan variera beroende på var i menscykeln du är. Lukta gärna innan din menstruation och vid några olika tillfällen efter, för att veta din underlivsdoft och dess olika stadier.

Lär känna ditt pH-värde

I ett friskt underliv dominerar mjölksyrabakterier som ger en sur miljö i slidan. Dessa kan av olika anledningar minska i antal vilket kan skapa obalans i ditt vaginala pH-värde. ellen® Vaginal pH-Control® är ett självtest för hemmabruk som testar det vaginala pH-värdet. Testet tar 10 sekunder och varje förpackning innehåller fem tester.

Rengör skonsamt

Många vill gärna rengöra sitt underliv med något mer än bara vatten. Att använda sin kroppstvål är en dålig idé eftersom den vanligtvis har ett mycket högre pH-värde än underlivet och ofta innehåller parfym som kan irritera. Därför är det viktigt att använda en anpassad intimvårdsrengöring.

ellen® Prebiotic Cleansing Foam är en skonsam och pH-balanserande rengöringsfoam. Innehåller mjölksyra som återfuktar och prebiotika som boostar hudens goda bakterier, minskar irritation och stärker hudens skyddsbarriär. Går även att använda som raklödder vid intimrakning.

Neutralisera

Man ska helst inte tvätta underlivet mer än en gång per dag eftersom det kan störa intimområdets naturliga skyddsbarriär och torka ut. Tränar man mycket eller upplever att man ofta svettas i ljumskarna, där vi faktiskt har svettkörtlar precis som under armarna, kan man använda en intimdeo.

ellen® Prebiotic Deo Spray är en parfymfri och doftneutraliserande intimdeo berikad med prebiotika som boostar hudens goda bakterier, minskar irritation och stärker hudens skyddsbarriär. 

Klimakteriet

Obalans & Obehag

Referenser