Facebook Pixel Mensskydd | Vilka finns och vad ska jag välja? | Ellen

ELLEN – UNDERLIVETS BÄSTA VÄN

Ellens Intimvårdsskola

Intimvårdsskola

Mensen

mens

Hur väljer man rätt mensskydd?

Det finns många mensskydd att välja bland. Det kanske inte bara är en variant av mensskydd som behövs eller passar dig och dina behov. Därför är det viktigt att prova sig fram.

mensskydd

Tampong

Tampong är ett av de vanligaste mensskydden och används inuti kroppen där den absorberar mensvätskan. Om tampongen är införd rätt ska den inte kännas och sitta på plats hela tiden. Fördelen med en tampong är just att den sitter inuti kroppen och därmed inte syns, förutom den lilla snöränden. Tampong är därför ett praktiskt mensskydd om man till exempel vill bada med mens.

Välj rätt storlek

Det finns olika storlekar på tamponger. Tampongens storlek väljs efter hur mycket du blöder. Det är viktigt att du väljer rätt storlek på tampongen så du inte torkar ut slemhinnorna. Börja med en tampong med låg uppsugningsförmåga och testa dig fram. Tampongen ska bli mättad men bör inte sitta i mer än 8 timmar. Läs mer om hur du använder tampong i vår tampongguide.

mensskydd tampong

Probiotisk tampong

En probiotisk tampong innehåller goda mjölksyrabakterier som kan hjälpa till att upprätthålla pH-balansen i samband med mensen. För optimal nytta bör man använda probiotiska tamponger minst 3 gånger per dygn. Man behöver inte oroa sig över att överdosera, kroppen tar bara åt sig så mycket mjölksyrabakterier som den behöver. ellen® Probiotic Tampon är den enda probiotiska tampongen i världen, vilket gör den världsunik.

Binda

En binda fäster man i trosorna där den absorberar mensen utanför kroppen. Bindor har olika uppsugningsförmågor beroende på hur rikligt man blöder och kan också variera i längd om det är t.ex. en nattbinda. Många börjar med binda när de får sin första mens. Det gör att man kan få en bra uppfattning över hur sin mens ser ut och hur mycket man blöder. En del kan tycka att binda är skönt att använda under de första dagarna på mensen om kroppen är extra öm och känslig .

Bindor

Tygbinda

Tygbinda är ett återanvändningsbart mensskydd som tvättas efter man använt det och därefter återanvänds. Hur man sköter och byter tygbinda anges på respektive hemsida där man kan köpa tygbindor. Det finns också rekommendationer på hur många bindor man kan behöva under en menstruation.

Trosskydd

Trosskydd är tunnare än en binda och används när man inte blöder så mycket. Till exempel i slutet av mensen.

Menskopp

En menskopp är ett återanvändbart mensskydd som kan vara tillverkad av gummi, silikon eller plast och kommer i flera storlekar. Precis som med andra mensskydd väljer man storlek på menskopp efter hur riklig menstruation man har. Hur man för in och sköter sin menskopp står på respektive hemsida där man kan köpa menskoppar.

Menskopp

Menstrosa

Menstrosa är ett återanvändbart mensskydd som kommer i olika modeller och färger. En menstrosa är som en vanlig trosa, fast med ett inbyggt skydd som absorberar mensvätskan. Menstrosor tvättas efter att de använts klart, för att sedan kunna användas på nytt.

Hur vet jag vilket mensskydd jag ska välja?

Nu när du känner till några av de vanligaste mensskydden så är det dags att ta reda på vad som passar just dig. Det bästa sättet att göra det på är helt enkelt att testa dig fram. Något som kan vara bra att tänka på är att olika mensskydd kan passa olika bra beroende på olika tillfällen. Det kan till exempel spela roll om du befinner dig i början eller slutet av mensen, om det är dag eller natt eller om du ska göra något särskilt som till exempel att bada under mensen. Känner du dig osäker kring mensskydd kan du alltid rådfråga en gynekolog, skolsköterska eller 1177.

Underlivet

Klimakteriet

Obalans & Obehag

Referenser