Torrt underliv | Det här beror det på - Ellen

Intimvårdsskola

Mensen

Underlivet

Klimakteriet

Obalans & Obehag

svamp i underlivet

Torrt underliv

Många kvinnor lider någon gång av torrhet och särskilt vanligt är det att drabbas av torrt underliv i samband med klimakteriet. Torrhet i underlivet kan ge en skavande och obekväm känsla vilket kan påverka ens vardag. Det finns olika förklaringar till att kvinnor drabbas av torra och sköra slemhinnor.

torrt underliv

Orsaker

Överdriven underlivshygien

Vår moderna livsstil är inte alltid gynnsam för underlivet. Överdriven underlivshygien och produkter som inte är anpassade för intimområdet kan torka ut underlivet. Det är därför viktigt att använda produkter som är skonsamma och särskilt anpassade för intimområdet, om man vill tvätta sitt underliv med mer än bara vatten.

Hormoner

Att drabbas av torrt underliv är vanligt under klimakteriet. I samband med klimakteriet sjunker östrogenhalten vilket påverkar slemhinnorna i underlivet som blir mindre elastiska och torrare. Läs mer om torrt underliv i samband med klimakteriet här. Även hormonförändringar i samband med graviditet och amning kan påverka slemhinnorna i underlivet.

Smörja och återfukta ett torrt underliv

Torrhet i underlivet kan ge en skavande och obekväm känsla. Då kan det vara skönt att smörja det yttre intimområdet. ellen® Probiotic Cream är en hormonfri intimkräm med mjukgörande kokosolja och mjölksyrabakterier med återfuktande egenskaper. Intimkrämen innehåller ingen parfym eller vatten för att inte torka ut och innehåller heller inget konserveringsmedel.

Sök hjälp

Det är viktigt att du söker hjälp hos en gynekolog, vårdcentral eller kontaktar 1177 när du upplever något avvikande i underlivet, så att du kan få rätt hjälp.

Referenser