Probiotika för underlivet

Vad är probiotika?

Probiotika är ett samlingsnamn för goda bakterier som främst finns i vår tarm men också i det kvinnliga underlivet. I underlivet består probiotikan mestadels av mjölksyrabakterier. Dessa hjälper till att skapa en sur miljö, som oönskade bakterier inte trivs i. Ordet ”probiotika” betyder för livet.

klimakteriet kräm

Prebioitika

Lite förenklat kan man säga att prebiotika är delar av mat och kostfibrer som inte kan brytas ner av vårt matsmältningssystem. Prebiotikan bidrar till att skapa en trivsam miljö för kroppens goda bakterier (probiotikan) som i sin tur hjälper till att upprätthålla pH-balansen i underlivet.

Prebiotika

Vad är mjölksyrabakterier?

Mjölksyrabakterier är ett samlingsnamn för mikroorganismer som finns normalt i kroppen. Det finns många olika mjölksyrabakterier och dom är indelade i olika släkten och stammar. När mikroorganismerna bryter ner socker bildas mjölksyra. Alla mjölksyrabakterier är inte probiotika, utan det beror på vilken stam de kommer från.

Mjölksyrabakterier i underlivet

I ett friskt underliv dominerar mjölksyrabakterier, även kallade laktobaciller (Lactobacillus species), som ger en sur miljö i slidan. Normalfloran varierar något från person till person och kan även variera hos samma kvinna under t.ex. menstruationscykeln.

Menstruation

Kroppens östrogenhalt är som lägst under och kring menstruationen, vilket gör att den naturliga mjölksyrabakterietillväxten är lägre jämfört med tillväxten mitt i menstruationscykeln.

Menstruationsvätskan kan bidra till ett ökat vaginalt pH-värde och tillväxten av oönskade mikroorganismer – som trivs vid högre pH-nivåer – kan gynnas vid mens. Många kvinnor upplever besvär och obehag i samband med mensen.

Nya vanor

Nya hygienvanor, träningsformer som spinning och ändrade sexvanor är några faktorer som kan påverka miljön negativt i underlivet. Överdriven underlivshygien medför att många tvättar bort de naturliga och skyddande mjölksyrabakterierna. Följden kan bli att den känsliga huden i underlivet blir torr och skör, eller man kan uppleva en brännande känsla i underlivet.

ellen

ellen® Probiotic Tampon

ellen® Probiotic Tampon är utvecklad för att bibehålla det naturliga pH-värdet under mensen för en god intimhälsa. Varje tampong innehåller den naturliga probiotiska blandningen Lacto Naturel (LN®).

ellen® Probiotic Cream

ellen® Probiotic Cream innehåller också Lacto Naturel (LN®) och är speciellt utvecklad för att smörja den känsliga huden i underlivet. Mjölksyrabakterierna har återfuktande egenskaper medan kokosolja verkar skönt mjukgörande.