Första tecknen på klimakteriet – barnmorskan svarar
Vilka är det vanligaste tecknen på att man närmar sig klimakteriet? Det är en av de vanligaste frågorna när det kommer till klimakteriet. Ellen har därför träffat barnmorskan Eva Elmström, som har specialiserat sig på just klimakteriet, för att reda ut svaret på den frågan och prata mer om klimakteriet.
Vad är klimakteriet?
– Klimakteriet är en period på ungefär 5-7 år som vanligtvis inträffar runt 50-års ålder. Det börjar några år innan du har den absolut sista mensen, menopaus, till några år efter. Det är en period när symtom på grund av lågt östrogen uppstår. När klimakteriet sedan är över ligger östrogenet på en stabilt låg nivå och förändras inte så mycket mer. Klimakteriet är en del av övergångsperioden som startar när det sker ett skifte i hormonproduktionen.
Vilka är de första tecknen på klimakteriet?
– Det vanligaste tecknet på att man befinner sig i perimenopause, det vill säga åren innan klimakteriet är att man har ett förändrat blödningsmönster. Man kan exempelvis blöda mer eller få en mer oregelbunden menstruation. Ett annat vanligt tecken på att du befinner dig i perimenopause är förvärrad PMS som också kan pågå under allt längre perioder.
När brukar de börja?
– De första tecknen på klimakteriet som förändrat blödningsmönster och ökad PMS brukar börja runt 45-48-års åldern, men det är otroligt individuellt.
Vilka är de vanligaste klimakteriebesvären?
– Vanliga symtom under klimakteriet är värmevallningar, nattsvettningar, påverkad sömn, trötthet, hjärtklappning, torra sköra slemhinnor, ledvärk och påverkad sexuell hälsa. Sedan finns det också många känslomässiga symtom. I början av klimakteriet upplever man ofta humörsvängningar, ilska, sämre tålamod och stresskänslighet. Detta förändras ofta ju längre in i klimakteriet man kommer och man går över till att känna sig mer låg i humöret, gråtmild, förvirrad, oklar oro, har svårare med fokusering och det är vanligt att man inte hittar ord lika lätt.
Är det något man bör vara särskilt observant på?
– Man ska vara uppmärksam om man har blödningsförändringar innan 45-års åldern eftersom det kan vara ett tecken på ett tidigt inträde i klimakteriet. Går man in i klimakteriet i ung ålder så finns det hälsokonsekvenser som bland annat hjärt-och kärlsjukdomar, ökad risk för benskörhet och psykiska besvär.
Hur vet man om man är i klimakteriet?
– Man kan ta prover men oftast behövs inte det på äldre kvinnor eftersom symtomen är så pass talande. Det är bland de yngre kvinnorna som det finns en större vikt att ta prover för att utesluta att det inte handlar ett tidigt klimakterie. Många kvinnor i 40-50-års åldern är nyfikna och vill gärna testa sig men hela den här åldern är en opålitlig period vilket kan ge missvisande resultat. Äggstockarna kan exempelvis vid ett tillfälle släppa ett normalt producerat ägg och tar man då ett prov vid det tillfället kommer det inte visa på några tecken på låg östrogenproduktion. Tre månader senare släpps kanske inget ägg, vilket är helt naturlig för den här åldern, och då kommer provet istället visa på låga östrogennivåer. Därför är det bättre att gå på symtom.
När vet man att man har passerat klimakteriet?
– När hormonerna ligger stabilt lågt det inte sker någon hormonproduktion i äggstockarna längre, då har man passerat klimakteriet. Det brukar ske ungefär 5 år efter att man har haft sin sista mens.
Har du några råd till den som är på väg in i klimakteriet?
– Man behöver inte vara orolig, det är en naturlig process och det finns hjälp att få – oavsett var i övergångsperioden man befinner sig. Sök hjälp av en pålitlig rådgivare.
Leg. Barnmorska och författare till boken ”Klimakteriet – handbok för vårdgivare”.