Svamp i underlivet | Orsaker & symtom - Ellen

Intimvårdsskola

Mensen

Underlivet

Klimakteriet

Obalans & Obehag

svamp i underlivet

Svamp i underlivet

Svamp i underlivet är både vanligt och ofarligt. Oftast går den över av sig själv inom några dagar. Däremot kan svamp i underlivet ge besvärliga symtom. Under vissa faser i livet är risken större att drabbas av svamp, till exempel efter mens, en antibiotikabehandling eller i samband med stress.

pH-värde underliv

Symtom på svamp i underlivet

  • Det kliar kraftigt
  • Röda och irriterade blygdläppar
  • Svullna och sköra slemhinnor
  • Sveda när man kissar eller att det gör ont vid penetrerande samlag
  • Ibland kan man få en vit, kesoliknande flytning från slidan

Varför får man svamp i underlivet?

Svamp i underlivet beror på en jästsvamp, oftast Candida albicans. Svampen finns naturligt i tarmen hos alla människor och ibland även i slidan utan att ge besvär. Det är när svampen förökar sig och orsakar en inflammation som den ger symtom. Grundorsaken till varför den förökar sig är okänd men det finns några faktorer som ökar risken.

Mens

Att få svamp efter mens, under eller innan är vanligt. Det beror på att kroppens östrogennivå är som lägst vilket gör att den naturliga tillväxten av underlivets skyddande mjölksyrabakterier är lägre jämfört med annars. När mjölksyrabakterierna minskar i antal kan pH-värdet i underlivet stiga och orsaka obalans vilket gör att svamp lättare kan föröka sig. Många lever med återkommande problem med svamp efter mens.

Graviditet eller klimakteriet

På samma sätt som under mensen förändras även hormonnivåerna i kroppen under en graviditet eller i samband med klimakteriet. Det gör att underlivet är extra mottagligt för svampinfektioner under dessa faser.

Antibiotika

Antibiotika minskar antalet bakterier i kroppen, både de som orsakar sjukdom men även de nyttiga som t ex underlivets skyddande mjölksyrabakterier. Därför är det vanligt att få svamp efter en antibiotikabehandling.

Stress eller sjukdom

Svamp kan bero på att immunförsvaret är nedsatt av någon anledning. Till exempel om du håller på att bli sjuk eller har stressat mycket.

Smittar svamp i underlivet?

En svampinfektion i underlivet överförs inte via till exempel toalettbesök eller oralsex. Det är även ovanligt att en svampinfektion överförs via vaginalt samlag.

svamp i underlivet

Om du drabbats av svamp i underlivet

Svamp i underlivet går ofta över av sig själv inom några dagar. Men det finns några saker du kan tänka på och som kan lindra under tiden.

Receptfria läkemedel

Ibland kan en svampinfektion orsaka mycket irritation och lidande. Det finns receptfria läkemedel som används direkt i slidan som kan lindra.

Undvik sex

Även om underlivssvamp vanligtvis inte smittar så kan det göra ont att ha sex under en pågående infektion eftersom slemhinnorna i slidan är irriterade.

Tvätta inte med tvål

Du ska inte använda vanlig tvål i underlivet och särskilt inte under en pågående svampinfektion. En vanlig tvål torkar ut slemhinnorna ännu mer, använd istället en skonsam olja, t ex en intimolja.

Kontrollera ditt pH-värde

Om man känner sig osäker på vad som är normalt för sitt underliv kan man med ellen® Vaginal pH-Control® kontrollera sitt vaginala pH-värde. Ett obalanserat pH-värde kan vara en bidragande faktor till underlivsbesvär.

Använd probiotiska tamponger under mensen

Under mensen är risken större att pH-värdet i underlivet hamnar i obalans. Genom att använda Ellens probiotiska tamponger tillför du samma naturliga mjölksyrabakterier som finns i en kvinnas friska underliv och som hjälper till att upprätthålla pH-balansen.

Smörj med en probiotisk intimkräm

ellen® Probiotic Cream är en återfuktande och pH-balanserande intimkräm som förebygger irritation. Krämen innehåller samma naturliga mjölksyrabakterier som finns i en kvinnas friska underliv och som hjälper till att upprätthålla pH-balansen.

Sök hjälp

Sök hjälp hos gynekolog, vårdcentral eller få rådgivning via 1177 när du upplever något avvikande i underlivet.

Referenser