Facebook Pixel Hjälper yoghurt eller filmjölk mot svamp i underlivet? | Ellen

ELLEN – UNDERLIVETS BÄSTA VÄN

Yoghurt mot svamp i underlivet – funkar det?

svamp i underlivet yoghurt

Svamp i underlivet är ett av de allra vanligaste underlivsbesvären bland kvinnor. Om du har haft svamp i underlivet har du säkert fått höra att du ska ”smörja underlivet med yoghurt eller filmjölk”. Det är nämligen en av de vanligaste huskurerna mot svamp i underlivet som det tipsas om – men hjälper det? Det ska vi reda ut nu.

Yoghurt och filmjölk innehåller probiotika

Du känner säkert till att yoghurt och filmjölk innehåller goda bakterier, så kallad probiotika. Probiotikan i yoghurt och filmjölk består av mjölksyrabakterier, också kallade laktobaciller som finns naturligt i vår tarm. Dessa bakterier förbättrar miljön i tarmen och bidrar till en hälsosam tarmflora. Nog om magen och vidare till underlivet.

Underlivets bakterieflora

Mjölksyrabakterier finns också i det kvinnliga underlivet. Där ser de till att upprätthålla pH-balansen genom att göra pH-värdet surt. När mjölksyrabakterierna minskar i antal, till exempel efter en antibiotikabehandling eller under mensen, så kan det orsaka obalans eftersom pH-värdet stiger. När pH-värdet i underlivet höjs blir det lättare för svamp att börja växa vilket då kan orsaka en svampinfektion.

Så, varför sägs det att man ska smörja underlivet med yoghurt eller filmjölk när man har svamp i underlivet? Tanken är att man vill addera probiotika, det vill säga mjölksyrabakterier som kan hjälpa underlivet att återställa pH-balansen. Problemet är bara att det inte finns någon forskning som stödjer att mjölksyrabakterierna i yoghurt och filmjölk skulle hjälpa mot svamp i underlivet eftersom det nödvändigtvis inte är samma typ av mjölksyrabakterier. Yoghurt och filmjölk innehåller också många andra typer av bakterier, svamp och virus som inte hör hemma i ett underliv.

Addera rätt mjölksyrabakterier

Vill man addera samma typ av mjölksyrabakterier som naturligt finns i ett friskt kvinnligt underliv kan man använda Ellens probiotiska produkter. Både Ellens intimkräm och tamponger innehåller samma naturliga mjölksyrabakterier som finns i ett friskt kvinnligt underliv. Dessa hjälper underlivet att upprätthålla pH-balansen i vaginalfloran.⚖

Kom ihåg att kontakta en gynekolog eller 1177 om du upplever något avvikande i underlivet.